Vino Loigi

Vino Loigi

VINO LOIGI – víno od srdce (a ze sklepa s historií)
Date of event:
24.11.2025 18:36
EVENT PASSED

VINO LOIGI – víno od srdce (a ze sklepa s historií)

Ve Znojmě, městě s vínem v krvi a sklepem na každém rohu, sídlí jedno z nejzajímavějších malých vinařství, které byste neměli minout – VINO LOIGI. Za tímhle jménem stojí Vladimír Lojda, kterému ale stejně všichni říkají Loigi – a právě podle jeho přezdívky vznikl i název vinařství. V roce 2014 si řekl, že je čas přestat dělat víno jen pro sebe a začal ho dělat i pro nás ostatní.

Vinohradnický základ? Pevný. Děda vinař, malý Loigi běhá mezi řádky, sem tam přiloží ruku k dílu (a možná i k demižonu), a láska k vínu je na světě. Od roku 2008 se do vína pustil naplno, o dva roky později pořídil první hektar vinice, v roce 2012 kvevri, 500litrovou hliněnou nádobu, kterou s velkou slávou zahrabal na zahradě. Tak vzniklo oficiálně vinařství, které dnes sídlí v renesančním domě v historickém centru Znojma, kde se kdysi pekl chleba. Dnes se tu „peče“ víno – a to poctivé, naturální a ručně dělané.

Loigi dělá všechno skoro sám – kromě sklizně, kdy mu pomáhá celá rodina a kamarádi. Obhospodařuje 2,5 hektaru vlastních vinic v krásné krajině poblíž Národního parku Podyjí – v tratích Pod lesem v Popicích a Skalky v Havraníkách. Další půl hektar v trati Staré vinice v Havraníkách si pronajímá. Všechny vinohrady jsou certifikované v bio režimu a obhospodařované biodynamicky – žádná syntetická chemie, žádné zbytečné zásahy. Jen příroda, ruce a čas.

Víno vzniká tradičně, bez filtrace, bez zbytečných „zlepšovadel“ – a když podmínky a ročník dovolí, tak i zcela bez přidané síry. V portfoliu najdete jak elegantní vína zrající dlouho na kalech (metoda élevage sur lie), tak i divočejší kousky macerované na slupkách – včetně oranžových vín a specialit z kvevri. Ročně jich vznikne jen asi 7 000 lahví, takže každá lahev má svoji nezaměnitelnou osobnost.

A kde Loigiho vína ochutnat? Ve vybraných vinotékách a restauracích, ale nejlepší je zajet přímo do Znojma. Vstoupíte do renesančního domu, sejdete do sklepa a ocitnete se ve světě, kde víno zraje v sudech a skleněných demižónech a kde vám o své filozofii výroby vín s radostí něco poví ten, kdo ji sám vytvořil – vinař Vladimír Loigi Lojda. Nyní u nás ve Winehub Mánesovka.

Seznam ochutnávaných vzorků:

VZ Orng 20

Velvet Grater 21

PN 21

Three Elements 21

RR 23

CHPBPG 2021

PB/PN 18

VZ 21

TR 21

Součástí ochutnávky je také talířek drobného občerstvení ve formě sýrů, uzenin, prémiový olivový olej a francouzský chléb.

Link na prodej vstupenek bude přidán.

By clicking "Allow" you are helping us to improve your browsing experience on our site. Please see our Cookies Policy for more details.