
Vino Loigi
VINO LOIGI – víno od srdce (a ze sklepa s historií)
Ve Znojmě, městě s vínem v krvi a sklepem na každém rohu, sídlí jedno z nejzajímavějších malých vinařství, které byste neměli minout – VINO LOIGI. Za tímhle jménem stojí Vladimír Lojda, kterému ale stejně všichni říkají Loigi – a právě podle jeho přezdívky vznikl i název vinařství. V roce 2014 si řekl, že je čas přestat dělat víno jen pro sebe a začal ho dělat i pro nás ostatní.
Vinohradnický základ? Pevný. Děda vinař, malý Loigi běhá mezi řádky, sem tam přiloží ruku k dílu (a možná i k demižonu), a láska k vínu je na světě. Od roku 2008 se do vína pustil naplno, o dva roky později pořídil první hektar vinice, v roce 2012 kvevri, 500litrovou hliněnou nádobu, kterou s velkou slávou zahrabal na zahradě. Tak vzniklo oficiálně vinařství, které dnes sídlí v renesančním domě v historickém centru Znojma, kde se kdysi pekl chleba. Dnes se tu „peče“ víno – a to poctivé, naturální a ručně dělané.
Loigi dělá všechno skoro sám – kromě sklizně, kdy mu pomáhá celá rodina a kamarádi. Obhospodařuje 2,5 hektaru vlastních vinic v krásné krajině poblíž Národního parku Podyjí – v tratích Pod lesem v Popicích a Skalky v Havraníkách. Další půl hektar v trati Staré vinice v Havraníkách si pronajímá. Všechny vinohrady jsou certifikované v bio režimu a obhospodařované biodynamicky – žádná syntetická chemie, žádné zbytečné zásahy. Jen příroda, ruce a čas.
Víno vzniká tradičně, bez filtrace, bez zbytečných „zlepšovadel“ – a když podmínky a ročník dovolí, tak i zcela bez přidané síry. V portfoliu najdete jak elegantní vína zrající dlouho na kalech (metoda élevage sur lie), tak i divočejší kousky macerované na slupkách – včetně oranžových vín a specialit z kvevri. Ročně jich vznikne jen asi 7 000 lahví, takže každá lahev má svoji nezaměnitelnou osobnost.
A kde Loigiho vína ochutnat? Ve vybraných vinotékách a restauracích, ale nejlepší je zajet přímo do Znojma. Vstoupíte do renesančního domu, sejdete do sklepa a ocitnete se ve světě, kde víno zraje v sudech a skleněných demižónech a kde vám o své filozofii výroby vín s radostí něco poví ten, kdo ji sám vytvořil – vinař Vladimír Loigi Lojda. Nyní u nás ve Winehub Mánesovka.
Seznam ochutnávaných vzorků:
VZ Orng 20
Velvet Grater 21
PN 21
Three Elements 21
RR 23
CHPBPG 2021
PB/PN 18
VZ 21
TR 21
Součástí ochutnávky je také talířek drobného občerstvení ve formě sýrů, uzenin, prémiový olivový olej a francouzský chléb.
Link na prodej vstupenek bude přidán.